Maturitní ples na Velký Pátek

23. 3. 2008 2:38
Rubrika: Články

Maturitní ples na Velký Pátek, aneb jak se v Čechách tento čas (ne)světí

 V době, kdy tohle píši, mám za sebou Velký Pátek i Bílou Sobotu. Obě noci jsem probděl. Bohužel ne v modlitbách, ale v práci. Pracuji jako recepční v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech, což je zaměstnání, kde stále někdo musí být. Letos jsem jako nováček vyfasoval pracovní Velikonoce.

 Když jsem v pátek přišel do práce (mimochodem, v civilizovaných zemích je státní svátek), nevěřil jsem vlastním očím. Tomu, že se sem na Velikonoce sjelo mnoho turistů, se uvěřit dá. Ale co jsem rozhodně nečekal byl maturitní ples. Na Velký Pátek! Těžko tomu uvěřit, ale je tomu tak. Nikoho jiného v práci to nepřekvapilo, nepohoršilo. Mě ano. V den, kdy si připomínáme Kristovo potupení, mučení a ukřižování, by mě v žádném případě nenapadlo něco slavit. Tak jsem se rozhlédl po akcích kolem sebe. Ve vesnici vedle té mé je maškarní bál, v hospodě v Karlových Varech se scházejí mí spolužáci ze střední a strašně se diví, že bych stejně nepřišel, kdybych nebyl v práci. Spolužáci ze základní školy se sešli na Bílou Sobotu (kdybych nebyl v práci, jsem v kostele). V pátek jsem se v práci zeptal, co je k večeři (máme tam jídlo), zda je něco bez masa a je napadlo jen to, že bych mohl být vegetarián. Když jsem jim vysvětlovatl, že je půst, tak na mě jen koukali... Abych to upřesnil, nedržel jsem přísný půst, snídal jsem, ale nejedl jsem maso. Večeři v práci jsem snědl až v sobotu.

 Pracuji v hotelu a turisté se mě udiveně ptali, co se to tu koná za akci. Tak jsem jim to vysvětloval. Při průzkumu, který se konal v Čechách, se ptali na to, zda by lidé chtěli Velký Pátek za státní svátek. Přes 80 procent prohlásilo, že ano. Ale jen málokdo tušil, co ten den znamená. Toužili jen po čtyřech dnech volna...

Tak takhle se v Čechách světí Velký Pátek: maškarními bály, maturitními plesy či jinými taškařicemi...

 

 

Zobrazeno 3021×

Komentáře

Calid

Že Velikonoce jsou oslavou narození Ježíše Krista, to je evergreen těchto průzkumů každý rok. To už mě nepřekvapuje...

MarunKa1

Dva roky starý blog, ale situace je myslím stále podobné. Někdo prý také na velký pátek "slavnostně" otvíral hospodu. Nevěřící asi nevědí co dělají, ale u věřících by to mělo být fakt jiné.

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio